natuur en recreatie

Tijdens mijn werken op campings en bungalowparken was natuur altijd een dankbare ruimte om in te ontspannen, op avontuur te gaan, van de schoonheid te genieten; kortom: te recreëren.

Uiteraard is het bij natuur gerichte recreatie van belang dat er respectvolen veilig met de omgeving wordt om gegaan - meest bekend is het geen fik stoken in een droog bos e.d. Maar het geldt ook het plukken van zeldzame planten of paddestoelen, het beschadigen van bomen enz.


Het grappige is dat elke cultuur + opvoeding zo zijn eigen beleving heeft van natuur. Waar de één roept:"Paddestoelen mag je niet aanraken die zijn gifitg!", gaat de ander juist op zoek. Wat ik veel zie bij kinderen is dat ze gedrag van de ouders over nemen. Een moeder die een pad in de achtertuin vindt en die niet durft aan te raken en een vader die hem vervolgens met een schep opneemt en door de wc spoelt is zo'n voorbeeld. maar ik ken ook vaders die 2x per jaar met vrienden op surveivel gaan en daar in geuren en kleuren aan hun kids van vertellen - die willen vervolgens zelf ook - etc. 


Bij recreatie merkte ik dat mensen graag hun comfortabele tent, caravan of bungalow uit komen om de omgeving te verkennen, als er een gids bij is. En als ik dat dan ook nog aanbood met leuke activiteiten - werkvormen dan werd het helemaal een gezellig uitje, waar later terug o pde camping nog over na werd gesproken. Want natuur is altijd verrassend. De ene keer slaat het weer om, de andere keer ontdekken mensen voor het eerst een wespspin en weer een andere keer ging het enorm hard waaien - dat je bijna schuin moest lopen om vooruit te komen - en bekeken we de schuimkoppen op de golven en hoe de vogels toch in de harde wind wsten te manouvreren.


Dropping

Maak overdag in de ochtend een tocht met de deelnemers en wijs ze op herkenningspunten in het landschap - laat ze in de middag zelf spookverhalen verzinnen - houd een (vegetariese) BBQ waarbij momentjes zijn ingepland dat er een verhaal verteld kan worden - zodra het gaat schemeren wordt iedereen in een afgesloten auto (busje met zwart plastic voor de ramen) naar het startpunt gebracht - dan lopen ze terug. 


Foto-fietstocht met picknick

Zet een route uit die je beschrijft en doe die in de "nood-envelop" voro het geval mensen verdwaald zijn - geef op papier (geplastificeerd) de route mee in de vorm van fotoos. Bijvoorbeeld foto eik: bij deze eik ga je rechts af. Het leuke is dat mensen enorm goed om zich heen gaan kijken en ze daardoor van alles opvalt. Je kunt onderweg kleine natuur-ontdek opdrachtjes geven, zoals met een loeppotje kleine beestjes zoeken of op een bepaalde plek zoveel mogelijk verschillende geuren vinden. Ik heb ooit eens een "taje vol avontuur" ontworpen en tegenwoordig heeft SBB ook een rugzakje in die sfeer, met materiaal als zoekkaarten en loeppotjes er in.


Kompastocht 
Ik geef altijd eerst een goede instructie kompas lezen!! Want met een kompas gaan mensen soms dingen doen die je niet verwacht, zoals bijvoorbeeld de pijl die het Noorden aangeeft naarr het Zuiden laten wijzen op je kompas. Ook is het vaak onduidelijk hoe lang er in een bepaalde richting gelopen moet worden, of wat te doen als er een kudde galloways midden op de weg liggen te herkauwen en je moet van je route afwijken? Maar verder is het op pad gaan met een kompas erg leuk. Ik geef graag een ruwe contouren kaart mee, waar de deelnemers zelf in kleuren en tekenen waar ze zijn geweest + wat ze daar hebben gezien. Dat is ook handig voor als ze verdwalen. Ik geef een mobiel telefoon nummer mee dat ze kunnen bellen als ze ook met de nood-envelop er niet uit komen. Aan de hand van hun kaart beschrijving weet ik dan precies waar ze zitten: bij dat dennenbosje na de grote plas....

Voor kinderen is het leuk een schatkist te verstoppen. Of de picknick (warme chocomelk in thermoskannen). Of een aantal opdrachten die steeds 1 letter opleveren dat uiteindelijk een woord vormt (puzzelen). De prijs is dat de schat / picknick / het worod gevonden wordt.


Omgevingstocht / boekje

Beschrijving van het terrein en geschiedenis van de omgeving, die nog steeds zichtbaar is, valt altijd erg in de smaak. Dat geeft de verblijfplaats iets bijzonders. Een meerwaarde. Het kan een wandeltocht of fietstocht zijn. Zo heb ik op een aantal campings de bomen in kaart gebracht en de dieren die daar leven. Er waren altijd al veel eekhoorntjes te zien, maar nu werd ook gelet op de vogels: boomklevers, spechten en boomkruipertjes...als er iemand op bezoek kwam van de familie of vrienden, dan zag ik dat die ook werden mee genomen om de schoonheid en bijzonderheid van de natuur op en rond de camping te laten zien. En waar je van houdt ... daar ben je zuinig op!!


Waterspelletjes

Een water in welke vorm dan ook dat geschikt is om te zwemmen en een vlot bouwen (palen met touw en een paar tonnen als drijvers), met zelfgeknutselde zeilbootjes te varen (berkenschors weken = nat maken en in vorm gebogen laten drogen, takjes als peddel of mast en grote bladeren er aan rijgen als zeil). Wie kan zo lang mogelijk drijven - wie kan nog zwemmen als langste ketting (schouders vast en benen benutten of enkels vast en alleen de voorste en achterste zwemmen met respectievelijk armen en benen). Paal zitten - worstelen om elkaar van een boomstam boven het water af te duwen - op een luchtbed naar de overkant peddelen e.a. estafettes - lopen over luchtbeddenop het water  naar een punt aan de overkant .... Als je het nog ergens op de kop kunt tikken kan ik je het BRES spelenboek aanraden, dat is rijk aan ideëen. Als er kano's zijn kun je ook een kanorace organiseren: per tweetal peddel je naar de andere kant - daar staat een fles drinken - e nemt een slok en springt weer in de boot en peddelt terug - daar staat een lege fles, je spuugt het water er in - terug in de kano etc. Wie het eerste het water heeft overgebracht van de ene naar de andere fles wint. Ik heb dit eens gedaan in een kanaal met rechte wanden langs de oever; op een gegeven moment werd men zo fanatiek, dat er naast de kano gesprongen werd, of de kano sloeg om door er te snel uit willen klimmen en daarbij op de rand gaan staan (tactiek...) - maar het was warm weer en we hebben dus heerlijk gelachen en zijn lekker afgekoeld.